Nieuwe Microsoft 365 & Office 365 “Role based” certificeringen

Vaardigheden opbouwen om je als IT’er te onderscheiden en aan het werk te blijven is belangrijker dan ooit. Veel IT-afdelingen hebben medewerkers in dienst die een inhaalslag moeten maken op het gebied van Cloud. Dat zijn redenen geweest voor Microsoft om per 31 maart a.s. de MCSA- certificeringen te vervangen. Met als goede nieuws dat de Microsoft-certificeringen zich nu richten op het opbouwen van de vaardigheden die nodig zijn voor de huidige functie, in plaats van zich te concentreren op de functies en services van het Microsoft-softwareproduct.

Het ontstaan van Role-based certificeringen

Bij het ontwikkelen van de nieuwe certificeringen heeft Microsoft diepgaand onderzoek bij klanten gedaan en een uitgebreide lijst met taken voor elke IT-rol ontwikkeld. Deze taken, zogenoemde JTA’s, Job Task Analysis, zijn opgenomen in de certificeringseisen. Hierdoor is er een nieuwe generatie trainingen en certificeringen ontwikkeld om Microsoft IT-professionals en -ontwikkelaars te helpen bij het invullen van specifieke functies. De Role-based certificeringen passen precies bij de huidige grote behoefte aan specialisten op een bepaald vakgebied binnen de IT.

Nieuwe Microsoft 365 & Office 365 certificeringen

De eerdere Office 365 certificeringen worden vervangen door de nieuwe certificatiestructuur. Microsoft Office 365 bestaat uit een combinatie van Office 365, Windows 10 Enterprise en Enterprise Mobility en Security. Er worden als eerst certificeringen aangeboden voor de Microsoft 365 Enterprise Administrator waar twee examens voor behaald moeten worden, te weten MS-100 (Microsoft 365 identiteit en services) en MS-101 (Microsoft Mobiliteit en beveiliging).

Daarnaast is er een Microsoft Enterprise Administrator Expert niveau waarbij MS-100 en MS-101 aangevuld wordt met nieuwe Microsoft 365 workload certificeringen.

Het stoppen van MCSA

Per 31 maart a.s. stoppen de bekende MSCA Office 365 certificeringen, te weten 70-346 en 70-347. Na deze datum kunnen deze certificeringen niet meer behaald worden.

Hulp nodig?

Dat kunnen wij ons goed voorstellen, met name omdat nog niet alle launchdata van bijvoorbeeld de Microsoft 365 workload certificeringen bekend zijn. Op dit moment is er voor het Enterprise Administrator Expert niveau het examen Modern Desktop MD-100, het examen Windows 10 MD-101 en het examen Security Administrator MS-500 beschikbaar. De rest van deze en andere MS Office 365 gerelateerde certificeringen volgt binnenkort.

Wil je op de hoogte zijn van de laatste status en weten wat er bij jouw huidige of toekomstige rol in de IT past, neem dan hier contact met ons op. We praten je graag bij over de laatste stand van zaken en helpen je met het maken van een juiste keuze.